Miért?

Miért indulok független képviselőjelöltként a XIII. kerületi 2. választókerületben, Újlipótvárosban? Röviden azért, mert változtatni szeretnék a választókerületünk önkormányzati képviseletén.

2008 óta lakunk a Radnóti Miklós utcában. Azóta ugyanaz az önkormányzati képviselőnk. Sosem láttam, sosem hallottam róla, hogy milyen munkát végez az önkormányzatban. Semmilyen személyes problémám nincs vele, és még az is lehet, hogy sokmindenről hasonlóan gondolkodunk. Nagyon valószínű például, hogy 2022. áprilisában ugyanarra a pártlistára és egyéni országgyűlési képviselőjelöltre szavaztunk.

Egyvalamiről azonban biztosan eltér a véleményünk. Arról, hogy hogyan érdemes egy választókerületet az önkormányzatban képviselni a 21. század harmadik évtizedében rendelkezésre álló technikai lehetőségek mellett. Szerintem úgy, hogy a képviselő a választókat rendszeresen informálva, velük párbeszédet folytatva alakítja ki a véleményét a választókörzet és a kerület egészének ügyeiről. Hogy jelen van a választókerület életében, és az itt élők véleményét figyelembe véve dolgozik az önkormányzatban. Amiben valószínűleg segítséget jelent, ha a képviselő maga is a választókerületben él. Ez persze nem egyenlő azzal, hogy mindig azonosulnia kell az éppen aktuális többségi választói véleménnyel. A mandátum szabad, a képviselő pedig autonóm személyiség. Az azonban igenis elengedhetetlen, hogy folyamatosan kapcsolatban legyen a választóival és időről időre számot adjon nekik a döntéseiről.

Ennek a két választás közötti, kölcsönösségen alapuló információcserének a hiánya számomra azt jelzi, hogy a kerületvezetés készpénznek veszi az itt élők szavazatait. Az a várakozása, hogy az itt élők többsége, ellenzéki szavazóként, automatikusan támogatja az önkormányzati választásokon azt, akivel Tóth József polgármester úr a szórólapjain és a plakátjain kezet fog. Szerintem azonban a demokrácia működtetéséhez több kell egy polgármesteri kézfogásnál.

Az indulásommal azt szeretném megmutatni, hogy lehet így is gondolkodni az önkormányzatiságról. Helyi lakosokkal, civilekkel, itt élő vagy itt dolgozó emberekkel közösen gondolkodva a választókerület, Újlipótváros és a kerület egészének ügyeiről. Úgy, hogy ők is a magukénak érezzék az önkormányzatot és benne a választókerületük képviselőjét.